Etikettarkiv: dagis

Blurrigt, dimmigt, sjukt.

Trött, trött, trött… skola… bilden får demonstrera läget just nu…
Jag stannar i min bubbla så länge jag kan trots skola. Önskar jag kunde stanna i sängen. Natten var för lång.
Magsjukan är på besök. Den milda versionen. Peppar peppar. Vi håller mini hemma men dom stora får gå. Mamman fick gå. Eller vad då fick, hon var tvungen. Ja, allt är ju ett val… Vi har labbar på schemat idag. Misstänker att jag missar alldeles för mycket av att vara hemma. Tony fick vabba.
Och ja, jag vet att jag går emot alla mina principer. Det är inte lätt. Men fröken som är sjuk kommer hållas hemma. Hennes syster likaså. I minst 48h efter sista kräkning. Där är vi i alla fall stenhårda.
Något som däremot är skumt idag är bristen på ångest. Hela förra vecka låg den som klump i kroppen. Idag nästan inget alls. Känner mig mest sjukt trött bara. Nånstans har jag i och för sig varit inställd på att magsjukan skulle dyka upp den här veckan men ändå… det känns konstigt.
Och just det. Emilia väckte mig för att hon inte kunde sova i natt. Jag satt vid hennes säng för att hon skulle kunna somna om. Tankarna vandrade. Jag lyssnade på tjejernas nattljud och tänkte att det inte skulle gå att ropa hej ännu trots att dagis tog ner magsjukelappen igår. Funderade vidare på att colan inte kunde drickas nu i veckan men kanske till helgen om inget hände. Den köptes in förra veckan när vi förväntade oss att nån av ungarna skulle bli smittad. Efter den tanken tog det max tio minuter innan Emilia meddelade att hon mådde dåligt. Jag måste ha känt det på mig. Även om jag trodde att det var Malin som skulle bli dålig.
Nä, nu får det vara nog på kräkbloggande för ett tag. Måste ta mig i kragen.

Mars, magsjuka och mobbing.

Hej och välkommen mars! Känns lite konstigt att det redan är mars. Vintern har gått snabbt! Idag är det vitt och frostigt ute. Riktigt vackert. Och soligt! Det var det igår med. Riktigt vårigt blev det. Och bakslagen är på g nu. Om några dagar väntas det snö. Så nu är det bara att börja räkna. Sju bakslag ska vi upp i.
Idag ringde jag dagis och meddelade att Malin får vara hemma resten av veckan. Fick höra då att magsjukan som går inte bara hemsk utan även har drabbat flera barn flera gånger. Inte kul alls. Återstår att se om vi åker på den nästa vecka när Malin måste tillbaka…
Idag blir det skola igen. Malin har laddat med surfplattan och lite annat pyssel. Själv ska jag dessutom roa mig med att mobba Fia lite. Hon har blivit värsta mjukisen sen hon skaffade pojkvän. 😉

Fuskare, jättesnällt och jakt i mörkret!

Åh vad skönt det var med en hel natts sömn! Det behövde jag verkligen nu. Att dessutom slippa stressa upp på morgonen var extra skönt. Oskar och Emilia tassade upp, gjorde sig klara och gick iväg. Så skönt.
Och ja, dom fick gå idag. Fast det inte gått 48h på magsjukan. Jag vet. Jag går emot mig själv. Malin är däremot hemma. Dagis ber om att vi ska hålla på syskonregeln. Äsch babbel babbel. Ja, jag borde kanske ha haft dom stora hemma. Ja jag är kluven. Samtidigt behöver jag få skolarbete gjort idag. Bland annat en telefonintervju. Det hade aldrig gått med fyra energiska barn hemma. Så det fick bli som det blev. Där har ni det, den skenheliga typen som tjatar på alla andra lever inte som hon lär. Fast han med magsjuka håller vi stenhårt på 48-timmarsregeln.
Igår kväll var jag med Emilia, Oskar och Malin till dagis. Det stod reflexjakt och korvgrillning på schemat. Så mysigt! Vi gick tipspromenad i mörkret med hjälp av reflexer och ficklampor. Därefter serverades grillad korv och dricka. Malins ena fröken var så snäll! Hon vet att jag älskar jordgubbsteet dom har så hon berättade att det fanns en påse i telådan så jag inte skulle missa den. Vi hade det jättemysigt! Doften av grillen, puffar av andedräkten och glada barn. Så härligt!
Därefter gick vi hem för att avsluta kvällen med en varsin semla och chokladbollar. Jag orkade inte baka igår så Tony fick handla semlor. Och barnen som fortfarande ville baka gjorde jättegoda chokladbollar istället.
Det blev en bra dag trots nattens kräkor. Nu hoppas jag att kommande dag blir lika bra. Kanske ska börja med frukost. Magen morrar ganska bra nu. 😉

Frustration på hög nivå

Idag är frustrationen på hög nivå. Det är ännu mer irriterande när det beror på bristande kommunikation.
Stressade iväg till skolan i morse för att sitta heldag och jobba med projektrapporten som ska vara klar på fredag. Jag placerade mig med datorn i skolan och började skriva i väntan på min grupp. Glömde bort tiden men tänkte inte mer på det just då. Hade hört innan att det var strul med bussarna på grund av snöfallet. Men när det inte dykt upp några andra efter närmare en timme började jag undra var dom var… Frågade via Facebook men inga svar. Vet fortfarande mer än jag gjorde i morse…
Lägg sen till extremt bristande och missvisande information från skolans håll. Angående hur den där rapporten ska skrivas. Sååååå irriterande. Lägg sen till att schemat inte uppdateras i tid. Vi får schema för hela dagar men information om att vi bara ska vara närvarande halva dagar. Ena halvan av klassen på förmiddagen, den andra på eftermiddagen. Men vilken grupp som ska vara närvarande när får vi inte reda på. För mig blir det ett stort problem dom dagar vi är schemalagda redan klockan åtta. Ska jag hinna till skolan i tid behöver jag ha hjälp att lämna barnen. Både förskola och fritids öppnar samtidigt som mitt tåg går. Det går liksom inte ihop sig. Så nu sitter jag här och väntar på att nån lärare ska få tummen ur och uppdatera tiderna så jag vet om vi alla ska upp i ottan och om jag måste kalla in barnvakten eller om vi får sovmorgon. Så jäkla frustrerande!
Men det dök upp en kul sak idag… Jag ska få gästblogga i en annan blogg. Nästa vecka kommer ni kunna läsa det inlägget. Jag uppdaterar om när och och var. 😉 Kul är det i alla fall!

Vem är den skyldiga?!

Det här med fotoförbud… I fredags var det luciafirande hos Malin. Sen i höstas har kommunen infört totalt fotoförbud. Det innebär att dom två bilder jag har visat på Malin den här veckan bryter mot deras fotoförbud. Båda tagna i hallen på förskolan på enbart Malin. Men vi får inte ta såna bilder längre. Det är inte okej. För det kan finnas barn med skyddad identitet och vi bryter mot pul… Enligt informationen som delades ut. Lite snedvridet i mitt tycke…
Jag frågade i fredags om jag kunde få bilder på Malin från förskolan, från luciafirandet. Jag vill visa för hennes pappa hur fint det var. Han kunde tyvärr inte närvara. Och det var så fint! Den fröken jag pratade med blev lite ställd.
Jag har frågat förut om fotografering av sådant barnen har skapat. Inga barn i bild alls. Det är inte heller okej.
Jag köper hela biten med att man inte ska publicera bilder på andras barn utan tillåtelse. Självklart förstår jag.
I fredags var det några föräldrar som filmade luciatåget. Och bröt mot reglerna. Vilket ledde till att det kom upp en lapp med hot om att ställa in luciafirandet i framtiden. Så jäkla tråkigt.
Först och främst tycker jag att personalen på ett trevligt sätt kunde ha påmint om fotoförbudet innan allt började. För säkerhets skull. För att undvika situationen. Sen kan jag tycka att det kanske inte är hela världen att fota i mörkret när man knappt ser nåt. Men det är jag. Det blir tråkigt åt två håll. Men allra tråkigast tycker jag hotet om inställd lucia är. Vad hände med att prata med varandra?!
En annan mycket viktigare detalj. Viktigast av alla. Det är hur folk beter sig med foton. Varje vecka ser jag vänner på Facebook och i andra sociala medier som publicerar bilder på andras barn. Det är från förskolor, från skolor och framför allt från en massa idrottsevenemang av olika slag. Barnen spelar matcher och hela lagen visas.
För oavsett vad jag tycker om förskolans regler är det ju faktiskt vi vuxna som skapar dessa. Med vår ignorans för att skydda barnen. Att jag väljer att publicera bilder på mina barn är mitt, och makens, val. Men om du som läsare publicerar en bild på mitt barn har inte jag valt det.
Om jag kollar på mina barn när dom tränar, är på match, sjunger lucia i skolan eller vad det än må vara är det mitt ansvar att inte dela bilder på deras vänner!
Tar jag en bild är det mitt ansvar att antingen visa bara mitt barn eller sudda ut/täcka över barnen bredvid.
Det är dessa situationer som skapar fotoförbuden. Inte pul. Inte den skyddade identiteten. Det är vuxna som inte visar hänsyn! Jag vet att jag klagar. Mest för att jag blir sur på att man skyllt så mycket på pul. På ett felaktigt sätt. Men då skapar jag en konversation med personalen på förskolan. Och trots att jag tycker att mycket är fel i kommunens fotoförbud skulle jag inte publicera bilder på andras barn utan tillåtelse.
Tänker du efter när du publicerar bilder på andras barn? I luciatåget, på matchen, på kalaset i det egna hemmet, från leklandet? Där har vi den största boven i dramat!

Vackert och olika firande.

Ännu en strålande, frostig dag har börjat. Och idag är det ännu vitare ute! Så vackert speciellt när solen får frosten att glittra! Vi vaknade dessutom till en termometer som visade nollan vilket innebär att även jag tyckte att täckjacka kanske va nåt att ha. Får väl se om jag ångrar mig längre idag… Jag invigde dessutom nya mössan. 😉
Redan fredag. Veckan har gått fort. Det är visst Halloween idag. Ungarna vill att vi ska spöka till det lite ikväll.  Återstår att se om vi gör nåt. Det här är en högtid som inte är så viktig för mig… Jag blev så lycklig när jag hörde att dagis inte skulle ha halloween i år. Speciellt som dom byter ut det till en nobelfest istället. Stor tummen upp från mig!

Pul och fotografering

Det här är ett inlägg där det kommer bli en fortsättning följer.

På Malins dagis (förskola) sitter det idag en lapp uppe om totalt fotograferingsförbud, endast personalen får fotografera. När jag frågar om detta, eftersom jag inte fått någon information utöver lappen (som by the way hängde på ett ställe i hela huset, skulle hamna på ett till…) så bekräftar den första pedagogen att det stämmer, det är något kommunen infört och beror på pul…

Då frågar jag hur det kan baseras på pul men kan inte få ett svar. Dessutom frågar jag om det innebär att vi inte ens får fotografera sådant barnen gjort, tex som när vi hade föräldrarfika sist och det var en stor utställning med allt pyssel barnen gjort. Men nä, sånt får man inte heller fota…

I den vevan kommer nästa pedagog så jag bollar frågan vidare – varför totalt fotoförbud. Än en gång heter det att det är enligt pul och gäller hela kommunen… Jag frågar varför vi inte fått information om det men hon menade på att dom just nu sätter upp lapparna – alltså två stycken på hela förskolan… Det innebär också att skolfotografen inte heller får komma längre. Vid det här laget börjar jag bli sur och säger irriterat att det är en sak att säga att detta kan bero på barn med skyddad identitet eller kanske för att det står i läroplanen att fotografering inte ingår men att man inte kan skylla på pul när det inte handlar om pul…

Ingen av dom två pedagoger jag pratade med kunde förklara ordentligt varför det råder fotograferingsförbud på hela förskolan. Ingen av dom kunde heller förklara på ett vettigt sätt varför skolfotograferingen försvinner. Eller varför jag inte får ta en bild på Malins konstverk längre.
Däremot bryter jag tydligen mot pul om jag tar en bild på Malin på morgonen, skickar den till hennes pappa så han tex ska veta vad hon hade på sig när hon kom… Enligt pedagogen…

Jag har ni sökt både både rektor och förskolechef utan resultat. Men fortsättning följer… 

Tidsbrist och frost

Åh vad det går bra för mig… Eller inte… Är alldeles för seg i starten idag. I alla fall med skolarbetet… Annat har jag fått gjort. Men det borde ha väntat kanske… Jaja… Det blir nog bra…

Nu ska jag tillbringa några timmar med att skriva på hemtentan. I eftermiddag är det dags för tårta på dagis så jag kan inte skriva allt för länge heller…

Egentligen skulle jag vilja vara klar med hemtentan redan nu… Det kliar i fingrarna att få fixa med bloggen… Synd bara att det inte finns nån tid just nu. Men det blir nog bra en vacker dag.

Och vacker dag, det har vi ute med! Oktober är här och frosten likaså. I morse var det bara nån grad ute när jag lämnade tjejerna och frosten låg vit. Vackert!!!

Jag måste ju berätta… Jag såg julmust på ica igår! Nu går det snabbt. 😉

Våffeldagen och mutter…

 Tisdag. Utan barn hemma. Karantänen är hävd och Malin är på dagis. Så skönt. Det behövde jag idag. 😉 Ett betygssamtal är avklarat. Kändes helt okej. Nu ska jag fortsätta med mina andra uppgifter i nya kursen. Dom som skulle vara så lätta… Men just det… att leka med html-koder var inte riktigt lika enkelt som jag mindes. Eller så har det förändrats för jag tycker inte dom koder jag minns att jag har använt funkar… Och skapa en blogg. Lätt. Men att fatta wordpress. Mindre lätt. Och inte sjutton hittar jag hur jag ska ändra på teckensnitt och färger i wp heller. Såååå irriterande! Det blir ju inte som jag vill… Jaja, det blir nog bra. 😉 Hoppas hinna klart snabbt så jag kan fortsätta läsa min braiga bok. Hann till biblioteket igår kväll så nu har jag påbörjat Sofie Sarenbrants Istället för dig. Spännnade läsning!

I dag är det dessutom våffeldagen! Yeay! Mums! Räkorna ligger på tining. Det kommer serveras en variant med räkor, rom, gräddfil och grönsaker. Och en med sylt och grädde. Mums!

Kan man vara ute för lite?

Jag vet att jag har skrivit om det förut men det är viktigt för mig och jag tar upp det igen… Vad? Utevistelserna på förskolan. (Ja, jag börjar blir gammal, jag skriver förskola… 😉 Eller ja, det är nog en del annat än bara själva utevistelsen jag funderar över…

Jag vet att det inte står något specifikt i läroplanen för förskolan om utevistelser men samtidigt finns det utredningar, bland annat gjorda av socialstyrelsen, som visar på att barn mår bättre av att vara ute. 
Nu är jag nyfiken på hur det fungerar på andra förskolor. 
Hur mycket är barnen ute varje dag? Förmiddag och/eller eftermiddag?
Har ni utelämningar? Hur fungerar det i så fall? 
När har man samling med barnen på förskolor som har utelämning? 
Och vet ni hur det är med morgonmöten för pedagogerna? Har man det varje dag eller bara vissa dagar? Vad tycker ni om dessa?
Kan all pedagogisk verksamhet ske både inne och ute? Vad kan inte ske ute?
Många frågor… Men jag vill veta. Hur fungerar det på andra ställen? 

Sportlov!

Så är då sportlovet här! Hur kunde det komma så fort. Det var ju nyss jullov ju! Här hemma innebär det sovmorgon en hel vecka. Inte för att mina barn förstår att jag menar sova länge då… 😉
Den här veckan är det fritids och dagis som gäller för barnen. Jag har ju inte lov från skolan. Dagen i ära börjar ett nytt delmoment i kursen så det lär bli fullt upp. Ja, det är nya moment på båda kurserna.
Dessutom har smhi lovat riktigt vackert väder idag. Så jag ska försöka hinna med en promenad under dagen med. Våren är ju verkligen på g nu. Såååå härligt.
Just det, uppdatering om hur det går här hemma… Igår borrades hatthyllan upp. Nu ska bara ordningen i hallen fixas. Dessutom satte vi upp en hylla ovanför vår säng. Den blev jag supernöjd med. Vad tycker ni?

Ljusare tider

Vi går verkligen mot ljusare tider nu. Det är så härligt. På morgonen, när jag lämnar Malin på dagis är gryningen påbörjad och när jag hämtar henne på eftermiddagen är det lite lite ljusare varje dag. Så härligt!
Mindre härligt är den trasiga diskmaskinen. Fast samtidigt som jag tycker att det är såååää drygt gillar jag att diska. Det blir lite terapi. 🙂
Idag ska det bli annan terapi. Sån som är bra för själen. För idag ska jag åka till det stora runda, och numera väldigt stora, huset på andra sidan stan. Det i Kungens kurva. Återstår att se om porslinet jag fallit för matchar mina snygga koppar. 😉

Sista dagen!!!

Det är en stor dag idag. Det är Emilias sista dag på dagis! Shit säger jag bara! Hur kan den redan vara här?! Det känns så sjukt overkligt och samtidigt så otroligt rätt på samma gång. Min stora lilla tjej!
Imorgon börjar hon på fritids. Det är efterlängtat och lite läskigt. Jag vet att det kommer gå jättebra. Det börjar kompisar från dagis och finns jättebra personal. Och så kommer ju Oskar finnas i huset bredvid.
Idag har Emilia bestämt att hon ska bjuda på glass idag. Sagt och gjort! Jag köpte glassen redan igår så vi slipper släpa med den idag. En present är fixad med. Ska bli kul att se hur den bemöts. 🙂

Vilken dag!

Joggpromenaden i morse har fått energin att flöda. Fick dessutom besök av C på förmiddagen. Så nu har jag fått lite tips på hur jag ska göra med cd-hyllorna. Nu har jag ätit en god gårdagens till lunch. Det ska få följas åt en massa tvättvikande. Yeay… Men lika bra att få det gjort medan energin finns.
I eftermiddag väntar besök hos tandläkaren för Malin. Hon har ramlat på dagis… Hon var glad och nöjd när personalen ringde så det är skönt.

Kräftor, saknade regnkläder och brunt?!

Lördag. Yeay. Det innebär att vi ska äta kräftor i kväll! Som jag har längtat! Och barnen har beställt en skål med köttbullar till alla andra tillbehör. Dessutom har dom alla lovat att verkligen smaka på kräftorna den här gången. 😉 Funderar på om jag ska bara en västerbottenpaj med. Eller ostpaj, för vi använder ofta nån annan ost. Det går lika bra. 🙂 Och apropå baka, det blev rulltårta till efterrätt igår. Populärt!

Förutom kräftkalaset i kväll måste vi ta en tur till båten…Jag måste få hem mina gympadojjor nån gång. Plus att barnen visst behöver ha gummistövlar och regnbyxor på dagis när det är regnigt ute. Förstår inte varför. 😉 Fast i går klarade dom sig som tur var med foppatofflor och jackor. Underbara sommar liksom…

Och så har jag funderat och funderat på det där med hårfärg… En del säger att jag ska ha rött igen medan andra säger tillbaka till min egen hårfärg… Och helt ärligt, jag saknar min egen hårfärg… Kanske lite lathet med som gör det med. Det tar ju ändå lite mer energi att hålla det röda snyggt… Men jag kom på en mellanväg… Kan ju faktiskt lägga i en brun nyans så länge och på så vis bli av med det rosa och sen kunna ljusa ner det till normalt… Får se hur det blir…