Livet i en båt…

Tjejmorsan skrev på sin facebook om hur hemskt det är med campinglivet och länkade dessutom till ett riktigt roligt inlägg som bekräftade detta. Det roligaste av allt är nog att jag/vi är den där familjen det skrivs om… Läs och jämför!
Vi campar inte i tält eller husvagn/bil. Vi åker båt. Segelbåt. Det går alltså sakta när vi ska ta oss nånstans. Båten har fem kojplatser, så det är tänkt att fem vuxna ska kunna sova i båten. Vi är ju sex personer i familjen. Det är alltså inte det lättaste att få ihop det… Men vi har improviserat så maken och jag sover numera bredvid varandra. Lyx! Hela 110 cm har vi att dela på. Inne i ruffen sover Emilia, Oskar och Malin. Ofta på varandra. I stickkojen (som ett litet hål i väggen bara att krypa in i) sover Sebastian. Han kryper bakåt i sömnen och tåflirtar då med sin pappa.
Vi puttrar från ö till ö. På vissa öar finns det brygga, andra inte. Då får man klättra av båten på en vinglig stege. Har man tur är bergkanten lite extra hal när man kliver av så man får åka rutchkana rätt i sjön om man kliver fel. Man blir då väldigt blöt.
Hygienen sköter man i havet. Man tvättar håret i den temperatur det bjuds på eller står ut med hår som klistrar sig på huvudet av smuts. För temperaturen kan vara allt från 14 till 21 grader.  Vanligast i år var 16-19. Borsta tänderna får man faktiskt göra inne med sötvatten.
Det finns en toalett i båten. Under där barnen sover. Den fungerar inte. Kissa får man göra i en hink. Men det gäller att planera lite för nummer två. Har man tur finns toaletten på gångavstånd. Ibland får man ro över viken för att komma dit. Det gäller också att det är ledigt när man kommer. På populära öar är det gärna kö. En bra toalett är en sån dom grävt ett stort hål under fast med lite otur är det bara en bajstunna, gärna så full att man inte får ner rumpan över den. Ofta är det två toaletter på samma dass. Då får du höra grannen göra nummer två med. Men det plumsar inte, du hör dunset när det landar…
När man kommer till en ny ö tar man sikte på en bra plats att ligga på. Brygga är oftast att föredra. Beroende på väder, vind och populäritet så är det oftast andra båtar som valt samma hamn. Det kan då bli lite trångt. Fram med fendrarna. Dom där vita som ligger mella  båtarna som skydd. Våra gnisslar fint mot grannbåtar. Hela natten. Och dagen. Man lägger dessutom till med ett ankare i aktern (bakom båten). Det skall kastas i så att det inte korsar alla andras ankare. Det brukar vara si och så med den biten i en stor vik med många båtar. Det gäller också att inte trassla in propellern i någons ankarlina – det medför att alla tittar på dig.
I fören (fram på båten) knyter man fast i brygga eller där naturen tillåter. Det innebär att en bergknalle kan ha ett stort spindelnät av linor över sig. Snubbla fram försiktigt. Linorna rör på sig.
På ställen med andra båtar ler vi glatt och hälsar när vi kommer. Fast nåde den som lägger till mot oss. ”Mutter, mutter…” Det gäller att dom inte stör då. Men vi har inte så stort intresse av hur folk ser ut, själv bjuder jag ju på valkar och buskar både fram och bak. Men använd inte kokosolja – då surar jag…
I land grillar man. Helst på grillplatsen. Oftast finns det en eller två grillplatser till betydligt fler båtar. Då får man slåss om platsen eller hitta en annan. Helst inte mitt i ett pissmyrebo. Det är svårt att få en stilla måltid då. Tänk också på att alla ser vad och hur du äter.
Bäst är att laga lagom med mat. Kylskåp saknas. Maten förvaras under kojen (där man sover) mot botten där det är samma temperatur som i havet. Det innebär att flugorna tycker om att inventera om du har glömt att stänga nån burk. Se till att allt är tätt där under. Annars får du husdjur. Små och gulvita är dom. I flertal. Flugorna blir fler dom med.
Livet med barn i båten är trevligt. Från morgon till kväll skall flytvästen vara på (jo, det finns stunder när dom slipper) och det tjatas oftast mest hela tiden om att den ska vara på. Treåringen kan inte simma vad hon än säger.  Barnen visar dessutom hänsyn till andra båtar. Bråken börjar inne i båten först när alla i familjen är väckta. Då hörs dom bara lite. Uppe på bryggan kan dom sköta sig. Dom hälsar på alla andra båtar, inspekterar hur båtarna ser ut, berättar vilken båt dom vill eller inte vill ha. Dessutom pratar dom gärna med andra båtägare. Att vara lite påträngande hör liksom till…
När vi släpper i land alla fyra barnen händer det att dom syns och hörs. Dom är faktiskt många. Och man delat faktiskt med sig av stranden och vattnet. Inget är privat.
Mer om djurlivet. Myggorna brukar vara många. Man vill helst inte ha dom inne i båten. Däremot brukar spindlarna bo i båten. Dom har tillstånd att bo längst bak, utomhus. Ibland blir det missförstånd och paniken brukar vara stor när en bamsing dyker upp inne i båten. I kojen. Under täcket.
Men friheten att få åka nästan var man vill, att alltid ha naturen runt omkring, att få lära barnen vad båtlivet innebär och tystnaden är värt allt annat!
Kom bara ihåg att handla godiset i förväg. Affärer finns bara på vissa öar… ;-)

En reaktion på “Livet i en båt…

 1. Tjejmorsan

  Hahahahaha nope!!!
  Jag är iofs uppvuxen med havet och insjöar (träsk som vi på Åland kallar dem)… har också åkt en del båtar, varit på småöar.. men tack och lov är ALLT privatägt på Åland och man slipper massor av turister… skit i tunnor och annat äckligt…

  Så tack men nej tack, jag håller mig till hotell i fortsättningen också :D

  Puss på dig

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.