Värdertranportrån med helikopterjakt!!!!

Idag fick jag höra talas om Lego’s nya racerbilar. Så långt är allt frid och fröjd… Tills vi kommer till namnen på dessa små legoset… Vad sägs om Helikopterjakt och Värdetransport? Det handlar alltså om flera set som går att bygga ihop. För att barnen ska kunna leka värdetransportrån!!!
Googlade för att hitta lite mer om dessa bilar, då länkarna av nån anledning inte funkar på legos egen hemsida. I alla fall inte för mig. Har dom reagerat på att namnen inte var så vettiga?
I början av december hade Aftonbladet försökt få en kommentar från BR leksaker om dessa legoset utan resultat… Var in på BR’s sida nyss och dessa legoset är alla reade… För att dom inte sålde eller bara ändå?

Hur kan man döpa barnleksaker till nånting som dom flesta vuxna människor kopplar ihop med grov kriminalitet?
Om man googlar VÄRDETRANSPORT är det första som kommer upp en länk till flashback forum med frågan ”hur rånar man en värdetransport?”
Tittar man på google’s bildsök får man upp bilder från värdetransportrån!

Så inte nog med att barnen ska leka värdetransportrån, dom kan lätt sätta sig vid datorn och googla efter bilder på sitt nya lego och vips, ta reda på hur dom ska bli tvättäkta värdetransportrånare! Det räcker med att barnen glömmer skriva ordet LEGO före namnet på deras leksak när dom gör en sökning på google.

Detta är laddade händelser, som inte hände för så länge sen. Det är brott som cirkulerar i dagspress och på tv. Människor som blev drabbade av dessa värdetransportrånare, hur känner dom när det kommer leksaker i dessa namn?
Och varför funkar det inte med att ”bara” leka tjuv och polis längre. Varför måste allt se ut som verkligheten omkring oss? Kan inte barnen få vara naiva och små liiiiite längre upp i åldrarna? Vad hände med att låta barnen använda fantasin?
Och varför varför måste det vara så otroligt mycket leksaker med våld, vapen och olagligheter???

Så här beskriver BR leksaker dessa legoset;

Värdetransport (8199)
Den pansarklädda bilen har stoppats på grund av vägarbete när den rammas av den gröna lastbilen, som vill lägga beslag på pengarna.

Rampkrasch (8198)

Den röda superlastbilen flyr med de stulna pengarna, men är på väg att krascha med lastbilen som är full med giftigt avfall!
Motorvägskaos (8197)

Hinner den blå rånarbilen igenom vägtullen innan den supersnabba polisjaktbilen stoppar honom?

Helikopterjakt (8196)

Försök att komma undan den supersnabba polishelikoptern i gangsterns turboracerbil. Men se upp för sopcontainern!
Flykten från Klossgatan (8211)

Vik ut den bärbara lådan och skapa en spännande actionscen med både bankkupp och polisjakt! Hoppa in i polisbilen och ge dig ut på gatorna för att ta upp jakten på bankrånarnas häftiga lastbil! Ta fast fartdårarna efter bankrånet och sätt dem i fängelse. Men se upp om de försöker rymma!

12 reaktion på “Värdertranportrån med helikopterjakt!!!!

 1. Johan

  Setten är försvunna eller reas för att de är utgående ur sortimentet. De set som släpps i butik har en normal "livslängd" på ett år och setten ifråga släpptes julen 2009.

  Svara
 2. Skrotmamman skrotar vidare

  AMEN! Nej, våra barn kommer ICKE att få leka med liknande set (moraliskt sett) oavsett om det är Barbie-mobbar-set, Lättklädda-Våldtagna dockan (med riktig snippa) eller knallpulverpistoler, eller fyrverkeripjäser som säljs under namn som "dansande minan", atombombssmällen, eller allt annat dumt de kan hitta på.

  Fy skäms på branschen! Allt är inte ok, varken på "lek" eller "skoj"…..

  Apropå fyrverkerier kan jag inte förstå varför det smäller så himla mycket i invandrartäta förorter (inte fördomar! Erfarenheter!) När vissa invandrare/flyktingar kommer från länder där liknande smällar betydde skadegörelse, skador och död….. OT men ändå.

  Svara
 3. LindaW Inläggsförfattare

  Johan – jag har två legotokiga barn men hade faktiskt missat dessa namn innan. Blir nog mer chockerad att dom har fått finnas så länge utan att nån har reagerat innan då….

  Skrotis – i vapenväg är det vattenpistoler som är okej… Snevridet tänkt jag vet, men så är det. ;o)
  Jag avskyr vapen som ser ut exakt som ett vapen och dessutom låter som ett vapen.

  Och vad gäller fyrverkerierna kan jag bara hålla med! Vet exakt vad du menar. Jag tycker nog även att det är mer ensamma barn ute med fyrverkerier i dessa områden…

  Sofia & Jessica – ja men eller hur! Såååå sjukt!

  Svara
 4. Andrea

  jag tyckte det var roligt, he he.

  Men lego säljs i hela världen och bara för att vi har haft ett helikopterrån i Sverige varför skulle andra koppla ihop det så.

  Det är ju det vanliga tjuv och polis som vanligt fast i ny tappning.

  Tänk på cowboy och indian lego, det är ju hemskt hur "vi" förintade massa indianer i Amerika, men ändå är det en helt ok lek tycker de flesta.

  Eller pirater som mördar människor. Eller Star wars legot som är fullt av våld. Anakin massdödar ju faktiskt massa barn.

  POlis och tjuv grejer har ju funnits i lego sen länge.

  Svara
 5. Andrea

  såg nu att helikoptern var ju en polishelikopter till och med. så går det när man inte läser ordentligt.

  Svara
 6. Andrea

  måste bara kommentera det som Jessica skrev. Är inte tjuv och polis kriminalitet?

  Barn har ju i alla tider lekt onda/goda i olika former. Det hör ju till att lära sig hur världen fungerar, man provar på olika roller osv.

  Det handlar inte om att inte få vara barn, utan det handlar just om att få vara barn och leka och utforska saker som finns i samhället idag. Jag tror det är bra att anpassa sig till framtiden.

  Det känns lite dubbelmoral i att barnen ska skyddas så och de får inte tycka dumma saker är roliga, när vi vuxna sitter och skrattar och gillar filmer och spel som innehåller väldigt mycket våld, rån osv.

  Bättre barnen får leka sakerna nu än senare i livet, nu kan ju vi vuxna ochså påverka synen och sättet att tänka.

  Svara
 7. LindaW Inläggsförfattare

  Fast jag har ingenting emot själva leksakerna. Jag tyckte det var kul med dom. Det är just namnen jag stör mig på!
  Mina barn får gärna leka tjuv och polis, men jag tycker inte man behöver placera namn som värdetransportrånet i deras lek.

  Och jag är väl medveten om hur mycket död och vapen det är i starwars… Inte så förtjust i det heller… Men barnen upptäcker sånt iaf… Just därför kan jag oxå tycka att det är fel med att koppla ihop mer än nödvändigt med våld.

  Fast jag håller med i det du säger med… Blev lite kluven på samma gång. För jag gillar inte att det kan kopplas med sånt som hänt här hemma även om jag förstår poängen med legot.

  Samtidigt är det ju lustigt överlag att olika set och figurer där det figurerar död/krig/vapen odyl finns det massor av. Gärna direkt riktat till pojkar.
  Riktat till flickor finns det nästan ingenting…

  Svara
 8. Andrea

  vi får väl be att leksakstillverkarna skaffar fram en hello kitty med automatvapen och en my little pony med missiler… :-D

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge