Köpt blogg? (långt inlägg)

Imorse kikade jag som vanligt in i Wloggen och idag har Petra skrivit ett sååååå bra inlägg om reklam i bloggarna. Läs gärna hennes inlägg!
Hon tog upp en fråga som jag den sista tiden funderat över men inte kommit till skott att blogga om ännu…
Petra hänvisar bland annat till den här artikeln om hur Pernilla Wahlgren och Charlotte Perelli bloggat om Milda och blivit anmälda för det… Jag tycker att dessa damer kan vara ärliga om att dom bloggar för Milda, man förstår ju det ändå. Och så måste jag säga att det är lite komiskt att Pernilla jämför smör och milda, som ju faktiskt är två olika produkter… Det ena är ett margarin, det andra ett smör! ;o)
Här i bloggen har valt att göra reklam för dom produkter/företag jag själv gillar och inte hoppa på såna där reklamgrejor man ska kunna tjäna pengar på. För utgår jag från mig själv så är det bland det värsta jag vet när man hamnar i en blogg som det poppar upp reklamrutor mitt i en text som man måste klicka på för att få bort. Det förtar liksom en del med att läsa texten, man kommer av sig.
Gärna en reklambanner mellan inläggen i så fall, men inte i själva inlägget tack!
På startsidan har jag reklam för produkter/företag jag gärna framhäver och andra samarbeten finns under en flik för den som är intresserad.
Jag väljer alltså helt själv vilken reklam som syns var i min blogg!
Petra berättar även om hur folk skriver till henne för att få produkter för att kunna göra reklam för dom åt henne… Alltså inte bara i syfte för att få hålla i en tävling eller liknande…
När det gäller tävlingar så erkänner jag gärna att jag är en sån där som mailade till mig samarbetena. Men så fick jag delade resultat med… Och lärde mig lite på vägen…

Men å andra sidan så sa jag inte heller ”ge mig en produkt så gör jag reklam” utan jag frågade om ett samarbete vilket i sin tur inte behöver betyda att jag FÅR en produkt, det kan lika gärna vara att jag får lite rabatt hos företaget.
Det jag däremot kan tycka är att om man nu får chansen att hålla en tävling i sin blogg är att företagen är lite bussiga tillbaka.
För företagen innebär det en hel del reklam när vi gör tävlingar. Vi länkar till dom, vi lägger ner en energi på att skapa tävlingen, vi raggar deltagare som i sin tur sprider ryktet vidare. Och visst, alla dessa som inte vinner kanske inte köper produkten istället. Men det är säkert nån som gör det och på så vis har företaget fått en ny kund. Utan att behöva jobba speciellt hårt på det.
Då kan jag tycka att bloggaren i fråga borde få nåt litet som tack för arbetet. Det behöver som sagt inte vara en vara/produkt, det kan lika gärna vara en rabatt, men nånting!
Och en annan sak med dessa tävlingar… Vad är det som avgör hur mycket ett presenkort är värt hos bloggarna? Varför får en del bloggare tävla ut ett presentkort på 300:- eller 500:- medan en annan kanske bara får tävla ut 150:- eller 200:-??? Är den ena bloggaren ”värd” mer än den andra? Är inte alla människor lika mycket värda oavsett om dom har stora eller små bloggar?
För oavsett om det är en stor eller liten blogg så måste det ju fortfarandes läggas samma energi och tid på att ha en tävling. Och det som lottas ut är ju ändå det som syns.
Är priset bara det rätta så kommer ju folket till tävlingen. Och det större priset gör ju säkert att folk tänker, att wow, här har vi en blogg med bra priser i tävlingarna, hit kommer jag tillbaka. Eller den här bloggen har inte så stora priser, jag letar vidare efter det här presentkortet till en högre summa i en annan blogg?
Hur tänker och hur känner du när det skiljer i summa på priserna mellan olika bloggar?
Jag är dessutom en människa som gillar att testa nya saker! Är med hos både Buzzador och Smartson. Anmäler mig för test både till höger och vänster. Men så tycker jag att det är lite så där julklappskänsla över att få hem och prova nåt nytt! (ja, jag är lite knäpp… ;o)
Det tråkiga är när det sen efter anmälan kommer ett mail där det står att jag måste blogga om produkten för att få en chans att testa den. Det borde ha stått i informationen redan från början.
Detta innebär att om företaget söker 3000 nya testare och dom flesta som anmäler sig faktiskt bloggar om produkten så ger det VÄLDIGT MYCKET gratis reklam. Redan innan det ens är bestämt vilka som kommer med som testpersoner!
Tänk dig att 1500 personer bloggar om en produkt, och att dessa personer har i snitt 50 besökare per dag. Det innebär att 75 000 (sjuttio fem tusen!!!!) personer läser blogginläggen!!! Och tänk sen om det kanske bara är 500 av just dessa 1500 personer som sen kommer med i testen. Det innebär att 50 000 av dessa blogginlägg är ren simpel gratis reklam!!!
Tänk vad mycket företagen tjänar på att låta andra blogga om dom!
Jag bloggar för att få testa eller för att jag testar en produkt. Jag hoppas ju få nånting för mitt inlägg. Självklart. Annars ljuger jag!
Om vi ska återkoppla till Pernilla W och Charlotte P, så är det ju samma sak där. Självklart bloggar dom om Milda och får nånting tillbaka. För där kan vi nog vara ganska så säkra på att dom fick nåt! ;o)
Jag har ingeting emot att dom, eller andra heller för den delen, bloggar om en produkt. Men man kan ju göra det på ett snyggt och ärligt sätt!
Och jag lovar, det kommer dyka upp reklam, recensioner och tävlingar i denna blogg! Jag älskar att prova nytt och jag älskar att få presenter. Så är det bara och jag kommer falla för frestelserna… Men jag är ärlig om det!

Jag kommer också skriva om massor med produkter och företag som jag kanske bara har nåt positivt att säga om! Att jag hittade en snygg mössa hos xxx och den var såååå snygg. Eller att jag köpte en kappa hos yyy och det var såååå bra service. Utan att jag får nåt tillbaka eller har ett samarbete. Bara för att jag gillar produkten/företaget.

Dela gärna med dig av dina åsikter på mitt inlägg!!!

13 reaktion på “Köpt blogg? (långt inlägg)

 1. Petra

  Kul – och det är ju lite det som jag var ute efter – alla ska göra vad de tycker är bekvämt med tävlingar och tips – men att man som läsare faktiskt "ser" att det är för att bloggaren gillar det ;-)

  Jag kommer också att fortsätta rekommendera saker och tipsa och länka – men fortsätter att bara göra det med saker som jag vet vad det är och som jag gillar!

  Även jag anmälde mig till Smartson några gånger – tills det dök upp att man MÅSTE blogga om det – min första tanke var att om jag inte gillar det alls – vad ska jag skriva då? Då blir det ju köpt reklamyta iaf… och det vill jag inte och det stämmer inte med mig eller min blogg!

  Vi behandlar dessutom samtliga de som håller tävlingar EXAKT lika…! och har alltid gjort – jobbet är ju detsamma för bloggaren – och jag vet hur mycket jobb det är som ligger bakom! Och då är ändå värdet på våra varor högt jämfört med många andra tävlingar – och vinnarna får välja fritt!

  Och även jag fastnar på de där läskiga reklaminläggen inne i texter (det är ganska nytt va) – och det är ett elände att komma ur dem igen och man missar halva texten… trist!

  Kram – och kul läsning

  Svara
 2. Linda

  verkligen spännande detta! vi har ganska lika tanke om detta, kan ju inte sticka under stol med att det är rolig tatt få gratis saker att testa men till vilket pris…?fick erbjudande från smartson om nån mat att testa, tackade ja, men sen kom det fram att det ska bloggas om rätten?! men hittade att de har en färdig blogg att skriva i, har inte kikat än…

  Svara
 3. LindaW Inläggsförfattare

  Petra – vet inte om reklaminläggen är nya, tror inte det… Oavsett vilket stör dom mig grymt. ;o)

  När det gäller smartson bloggade jag så fint första gångerna och det var i den vevan jag började fundera på det här med gratis reklam… Sista inlägget fick två produkter typ en rad var. ;o)

  Så nu måste det vara nåt jag verkligen känner för som dyker upp för att jag ska blogga det.

  Och era tävlingar gillar jag!!! Värsta bästa priserna ju! :o)

  Lindisen – hehe… klart det är kul om det är gratis. ;o)
  Och jo, smartson har en egen blogg. Man loggar in på den och lägger ett inlägg där. Inte alls svårt och den biten har jag inga problem med.

  Svara
 4. Petra

  Haha – jamen inte behöver man sticka under stolen med att man gillar att få hem grejer i brevlådan – vem gör inte det??? (morr – men det är ingen som skickar nåt till mig :-D)

  Men om man skulle vilja så skulle man säkert kunna testa både det ena och det andra – men till vilken kostnad i slutändan…

  Näe – alla kan skicka saker till mig så lovar jag att inte blogga om dem ;-)

  Kram

  Svara
 5. Johanna

  Jag tycker att det är sjukt jobbigt med reklam popups, tycker det är okej med lite reklam i bloggarna, dock helst längst ner på sidan så man slipper se det så ofta.
  Sen att folk skriver inlägg eller recensioner o.s.v. som reklam tycker jag är helt okej, så länge man kan stå bakom de man gör reklam för.
  Jag har gjort reklam för 2 företag som jag ångrar då jag nu i efterhand tycker att de företagen kanske var stora namn men dålig kvalitet.

  Jag tackar gärna ja till gratis, men inte bara för att få, utan mer om de erbjuder.
  Roligast är att få hålla i tävlingar och erbjuda mina läsare roliga priser. :D

  Svara
 6. LindaW Inläggsförfattare

  Petra – stackars dig! Idag var jag sååå lycklig när brevbäraren kom, all post var adresserad till mig. ;o) Och det var rolig post med… Det är inte ofta man blir så glad över posten, oftast är det ju tråkiga fönsterkuvert. ;o)

  Johanna – Håller med dig om reklamen. Gärna reklam men den ska inte störa bloggläsandet.
  Och trist att du ångrar dig…

  Och jag förstår att det är kul med alla dina tävlingar. Jag har ju bara haft två än så länge men tycker det har varit väldigt roligt! Det är ju dessutom så kul att få meddela vinnaren att den har vunnit! :o)

  Svara
 7. Carolina

  Jag tycker att det här inlägget var riktigt bra skrivet, jag har ju (som vi alla vet) mycket tävlingar i min blogg – detta är för att jag tycker att det är så himla roligt att få "dela ut" saker till höger och vänster – jag kräver ALDRIG något utav företaget som sponsrar mina tävlingar, men skulle de vilja skicka mig något litet tack för hjälpen eller liknande så blir jag såklart jätteglad – då känns det som att företaget verkligen uppskattat det man gjort och den tid man ändå lägger ner. :-)

  Det är alltid kul att få post, och framförallt när det inte innehåller räkningar! ;-)

  Svara
 8. LindaW Inläggsförfattare

  Carolina – ja, du har massor med roliga tävlingar!!! Många gånger har jag suktat efter priser jag inte vunnit. ;o)
  Och precis som du säger, man känner sig lite extra uppskattad om man får nåt tillbaka.

  Och jaaa, post som är rolig är alltid skoj!!! Idag fick jag hem pris från en tävling jag vunnit!!! (Typ kors i taket, jag vinner ju aldrig. ;o) Och min nya almanacka! Så jag hade lite julafton när jag öppnade posten. :o)

  Svara
 9. LindaW Inläggsförfattare

  tack så mycket för dina ord! Har funderat många gånger innan jag fick puschen att sätta micg och skriva ner tankarna…

  Svara
 10. Skrotmamman skrotar vidare

  Me like! Ska definitivt dela med mig av mina tankar kring detta. ;-) Följde din länkning till Petras inlägg och delar båda era tankar. Blev så exalterad att jag skrev ett svar där trots sena timmen och mobilsurfandet. Har ett par inlägg att göra kring bloggande vet jag. En som jag ska bita ifrån ordentligt, har tänkt att göra den flera gånger, men blir liksom inte av. (Tiden alltså)

  Svara
 11. LindaW Inläggsförfattare

  :o) Och såg ditt inlägg hos Petra! Bra skrivet där med!
  Och jag väntar med spänning på att du ska få tid.
  Hmm… Jag kanske skulle bjuda in mig på fika så fikar jag mes lillskrot medan du bloggar. ;o)

  Svara
 12. Ewa (mamma till 6 döttrar)

  Så himla bra skrivet!!!! Du tar verkligen upp MASSOR av saker som jag funderat på!
  Som tex detta med presentkort och även med Smartson.
  Jag gillar oxå att testa saker MEN blir grymt sur när man alltid ska blogga om det och sen kanske får möjlighet att testa :(
  Det är som du skriver, väldigt MKT gratis reklam för dem!!

  Kram och ett riktigt STORT tack!!!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.