SMAL och en del tankar

Det är tilt i skallen, jag kommer bara inte på vad jag ska skriva. Eller hur jag ska skriva det… Fast ändå har jag massor att skriva om! Hmm.. Det blir väl bra! ;o)

Igår på dagen var det en sån där lagom seg dag hemma när jag ändå fick lite vettigt gjort. Vid halv två pussade jag hej då till Tony och Malin och gav mig iväg.
Tog sin lilla tid, skulle ju hela vägen Naturhistoriska Riksmuseet för att gå på S.M.A.L.’s skönhetsfest!
Mötte upp Martina och Skrotmamman utanför museet och det var med spänd förväntan vi (jag) gick in! Jag hade ingen mer aning om vad som skulle hända än det jag hade läst på hemsidan!
WOW! Det var roligt, underhållande, skrämmande, chockerande, upplyftande och väldigt informativt!

Efter inledande presentationer bjöds vi på en standup av Beatrice Linder som var såååå rolig! Riktigt klockren. Den handlade om skönhetsideal och hon drog ett så roligt skämt om att gå i simhallen… Fast det är inte riktigt rumsrent – men kan ju säga att handlade om att simma bakom nån i bassängen och vad som händer i vattnet då!!

Den föredetta modellen Leigh Jamison var nästa att stå på ”scen” och hon pratade om sin erfarenheter som modell och om ”medium/normal”-kroppen. Det var riktigt intressant. Hon pratade bland annat en del om att bmi inte alltid är rättvist att gå efter då det även handlar om kroppsfetter och inte bara vikten.
Själv har jag alltid stört mig på att allt kretsar kring BMI för olika människor ser olika ut även om dom kanske har samma BMI. Eller som den vikarierande barnmorskan i somras som tyckte att jag borde ha en massa problem under sen graviditet – enbart pga mitt höga BMI!!! Men tji fick hon, inga andra problem än foglossningen. ;o)
Men tillbaka till ämnet…

Vi fick också höra Hanna Österberg Kihlander prata om anorexi och ätstörningar. Hon berättade bland annat att det finns fler ätstörningar än bara anorexi och bulimi, fler än jag kunde tänka mig! Det var chockerande. Hon talade dessutom om hur få ätstörda som får rätt vård! Nog för att man har hört det nämnas förut men jag trodde inte att det var så illa som det är!
Passar på att tipsa om hennes bok om hennes egen kamp mot aneroxian ”Varje dag har vi en liten tävling”
”Alla säger att jag håller på att tappa mina byxor, att de bara hänger på mig. De förstår inte! Det förstår inte att det är min mage som är så stor att den knuffar ner byxorna hela tiden. De förstår ingenting!”

Efter en bensträckare och fika med jättegoda ostsmörgåsar avslutades det med en paneldiskussion om vad som konkret kan göras för att ändra dom skönhetsideal vi har idag! Medverkande var Anne Marie Brodén, Maria Friberg, Anna Nygren, Sandra Näsström, Åsa Mattsson och Linn Heed. Väldigt intressant!!!

Innan vi gick därifrån delades det ut diplom till Dove, Veckorevyn och Stadium för att dom bland annat redan nu använder modeller som inte är sjukt smala, använder sig av modeller i olika storlekar och på så vis hjälper till att förändra dagens skönhetsidéal.

Som sagt, det var en väldigt givande kväll som fick en massa nya frågor och funderingar att poppa upp….

Idag sitter jag här hemma och funderar igenom allt jag hörde och såg igår… Funderar på vad jag kan göra för att förändra.

En aning skillnad, vilket ser bäst ut??!!
En tanke som inte riktigt vill släppa handlar om att en del av idealet av hur man ska se ut börjar redan när barnen är spädbarn från bvc’s håll… Jag vet en mamma som fick frågan om hon ville banta sitt nio månader gamla barn!!??!! Och själv fick jag höra lite fint att vi kanske skulla hålla lite koll på Emilia och hennes vikt på treårskollen… Inget av dessa två barn är tjocka!!! Men ändå så ifrågasätter bvc deras ätande! Redan i den åldern! Om vi sen dessutom hela tiden matas med en massa retucherade bilder på redan från början smala människor och får se på löpsedlar, i tidningar och på tv hur vi bäst går ner i vikt snabbat är det ju inte så konstigt att världen blir som den är… Tål att tänkas vidare på….

Under tiden jag funderar vidare ska jag ta barnen och åka hem till Andrea och äta lite gott och dricka lite glögg! Ska bli riktigt skojs!

3 reaktion på “SMAL och en del tankar

 1. Petra

  Håller med dig – tidningar och media är fullt av konstiga artiklar om hur man ska gå ner i vikt – se ut som alla andra – men det diskuteras väldigt lite om vad som är hälsosamt – att vi är olika och har olika förutsättning… =(

  Kram

  Svara
 2. Skrotmamman skrotar vidare

  Åh vad fint/bra skrivet! Väckte ännu mer tankar och funderingar hos mig för min följetång ;-) Var ju tvungen att göra en följetång, tror inte att någon orkar läsa ett inlägg som är motsvarande 5000 ord långt, ha ha.

  Nu ploppade ju den kvällens minnen upp igen i mitt huvud.

  Leighs föreläsning var toppen tyckte jag också! Men du glömde tutt-chocken ;-) Det jag nästan blev mest berörd av!

  Svara
 3. LindaW Inläggsförfattare

  Petra – ja, precis. Tänk om det istället bara stod hur vi skulle må bra på bästa sätt!

  Skrotis – jag bjuder på den. ;o) och det kommer bli spännande med din följetång! Och vad då, menar du att det är ovanligt att visa brösten inför publik? ;o)

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge