v32!

Shit, ny vecka igen ju!!! Idag är jag i v31+0 = v32…
Max 11 veckor kvar alltså… :o)

Fogarna har varit både och sista veckan… Men jag är ju van… Däremot har jag haft en hel del sammandragningar. Hela magen blir som en stor spärrballong. Ömmar och spänner. Blir skitjobbigt att gå då…
Jobbigt är också att jag på nåt underligt vis fått för mig att jag tydligen ska sova på mage igen!!! Jag fattar inte att kroppen klarar av det över huvudtaget… Känner mig lite smått mörbultad när jag vaknar så på mornarna…

Idag är dessutom första dagen jag känner mig riktigt stor. Innan har magen fortfarande känts liten, men såååå trång… ;o)

Vecka 32

Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.